"PK Filmi Hakkında Umarsızca Spoiler İçerir" Aradığınız Numaranın Yanlış Olabileceğini Hiç Düşündünüz Mü?


Merhaba,


Bugün sizlerle hayatımın en anlamlı hatta kendi yakaladığım anlamları başkalarının da yaşadığına tanık olduğum için mutluluktan göz yaşları içinde kaldığım o nadide 152 dakikadan bahsedeceğim. Evet film biraz uzun ama bittiğinde hiç bitmesin istiyorsunuz.




Çok sevdiğim bir arkadaşımın “geleneksel bana iyilik yapmak için çırpınma” günlerinden birinde, kendisinin üstün çabaları sonucunda tanıştığım Aamir Khan aktif iyi diyebileceğimiz örnek bir insan. Artık siz deyin sanatçı, ben diyeyim öğretmen. Düşündüklerini genel geçer bir mantıkla halka en güzel şekilde geçiren oyuncu, yönetmen ve sayamayacağımız birçok kişiden biri aslında. Bir çok karakteri ve kişilik özelliğini kendi içinde toplayan nadir insanlardan.


Film eleştirisi veya hikayeci bir anlatımla filmi özetlemek değil aslında bugün yapmak istediğim. Tek isteğim halka bir mesaj vermek ve bu mesajı olabildiğince çok kişiye duyurmak: Ya aradığınız numara yanlışsa ve siz yanlış kişiyle konuşuyorsanız? Ya bulduğunuzu sandığınız kişiye aslında henüz ulaşamamışsanız?


Aklı olan herkesin izlemesi gereken bu film, alev alev yanan bir ormana aniden yağmur yağması gibi sevinç uyandırıyor insanın içinde. Bu filme “Farkında olmadığımız ön yargılarımızın, sorgusuz sualsiz kabul ettiğimiz dogmatik düşüncelerin, din kavramının, batıl dinlerin, dini kendi amaçları için kullanan insanların en masumane ve ironik bakış açısıyla eleştirilmesi diyebiliriz.”



“Kafasında hiçbir değer yargısı olmayan birinin günlük yaşantımızı ve birçoğumuz için tabu haline gelen din olgusunu objektif bir biçimde eleştirmesi, olaylara farklı açılardan bakmamıza fırsat tanıması aslında filmin ne kadar 'farklı' olduğunu gözler önüne seriyor. PK'yı aynı konuyu işleyen diğer filmlerden ayıran en önemli özellik; anlatmak istediği hassas noktaları kimsenin inancına hakaret etmeden ve dalga geçmeden yapabilmesi, ironik bakış açısını masumiyetle birleştirmesi.”(http://turkiyetrend.blogspot.com.tr/)


Edmund Burke : “Batıl inanç, zayıf akılların sahip olduğu dindir.”
Eflatun : “Doğru düşünce bilgidir.”
John Milton : “Eğer güneşe akıllıca bakmazsak, karanlık içinde kalırız.”
Oliver Wendell Holmes Jr.  : “Bağnazın kafası göz bebeği gibidir; ne kadar aydınlık olursa o kadar küçülür.”


Peter Abelard : “Bilgelik için tek anahtar devamlı soru sormaktır? Şüphe ederek bir araştırmaya başlarız. Araştırmakla da doğruya ulaşırız.”


Birçok düşünür Aamir’in söylemek istediği şeyi farklı şekilde söyledi ama bir tek de o en kısa yoldan ama en güzel şekilde ayrıntıya dökerek her kesimden insana doğru olanı, doğru yöntemle aksettirmeyi bildi.


Kuran’da Allah yetmiş beşe yakın  ayette düşünmemizi, akletmemizi, Allah’a ulaşmakta doğru yolu seçmemizi, sadece inandık dediğimizde işin bitmeyeceğini, kanıt üzerine yaşayıp kanıt üzerine ölmemiz gerektiğini söyleyip durur. İbrahim’in onu ararken geçirdiği düşünce evrelerini, hangi soruların ona Allah’ı buldurduğunu, doğru numarayı çevirdiğinde gerçek olana ulaşmanın mümkün olduğunu anlatır durur.


2:170- Onlara: "Allah'ın indirdiğine uyun." dendiği vakit de: "Yok, atalarımızı neyin üzerinde bulduysak ona uyarız." dediler. Ya ataları bir şeye akıl erdiremez ve doğruyu seçemez idiyseler de mi onlara uyacaklar?


8:22-Çünkü yeryüzünde dolaşan canlıların Allah katında en kötüsü anlamayan ve düşünmeyen sağırlarla dilsizlerdir.


21:7- "Size de, Allah'ı bırakıp taptıklarınıza da yazıklar olsun, siz hâlâ akıllanmayacak mısınız?"


29:43- İşte biz bu temsilleri insanlar için getiriyoruz; fakat onları ancak bilenler düşünüp anlayabilir.


Filmi izlemeye fırsat bulamasanız bile size ufak bir düşünme fırsatı sunabilmek adına kısa iki bölüm aktaracağım. Umarım bu filmin mesajı çığ gibi yayılır ve insanları rahatsız eder.        
Yanlış numara çeviren bir insan gördüğünüzde ona yanlış numarayı aramış olabileceğini hatırlatın, unutmayın ancak doğru sorunun doğru cevabı olur!

Tekrar görüşmek dileğiyle, sevgiler…

















Yorumlar